5
Nyhetsarkiv De tävlar om Swedish Steel Prize 2015
2 oktober 2015 09:00 CET Swedish Steel Prize

De tävlar om Swedish Steel Prize 2015

Spännande och innovativa lösningar som utnyttjar den fulla potentialen av höghållfasta stål kännetecknar årets fyra finalister till Swedish Steel prize. Vinnaren tillkännages vid en ceremoni i Stockholm den 19 november.

77 ansökningar från 28 länder runtom i världen har inkommit till årets Swedish Steel Prize som delas ut för 17:e året i rad. Syftet med Swedish Steel Prize är belöna innovativa och kreativa applikationer och lösningar i höghållfasta stål.
- Det är fantastiskt roligt att ta del av alla nya inspirerande lösningar där höghållfasta stål är en förutsättning. Årets bredd och höga kvalitet på applikationer visar att Swedish Steel Prize spelar en viktig roll i stålindustrin, säger Gregoire Parenty, SSABs marknadsdirektör och ordförande i juryn.

Fyra finalister är nominerade för att på ett innovativt sätt ha utnyttjat den fulla potentialen av höghållfasta stål i sina applikationer. De fyra finalisterna är:

Fragmenteringsmaskin för sockerrör – Facil System, Brasilien
Facil System har introducerat en ny typ av fragmenteringsmaskin för sockerrör. Knivarna i avancerat slitstål är monterade med skruvförband i spiralform på roterande trummor. Till skillnad från konventionella fragmenterare med hammare har Facils metod med knivar avsevärt förbättrat prestanda, minskat energiförbrukningen och ökat livslängden.

Modulanpassad högbana – Milotek Pty Ltd, Sydafrika
Milotek har utvecklat ett nytt transportsystem för tunga transporter i höghållfasta stål, en modulanpassad högbana med självgående tåg. Systemet är miljöanpassat, kostnadseffektivt och mycket flexibelt jämfört med traditionella system för tunga transporter.

Skogsskördare – Ponsse Plc, Finland
Genom att systematiskt utveckla skogsskördaren med fokus på föraren har Ponsse skapat en ny generation skördare som har en avsevärd bättre ergonomi. Unika konstruktionslösningar som utnyttjar alla fördelar med höghållfasta stål i chassi, kranarmar, fällaggregat och hasplåtar ger högre produktivititer och mindre skador på marken.

Utbytbar kransektion – Terex Cranes Germany GmbH, Tyskland
Terex har utvecklat en utbytbar kransektion i höghållfast stål som radikalt ökar lyftkapacitetet för en av deras kranar, modell CC 8800-1. Fackverkets ökade bredd höjer böjstyvheten och minskar risken för knäckning.

För ytterligare information, vänligen kontakta
Marie Elfstrand, chef för PR och Mediarelationer, tel 08-454 57 34
Susanne Nordhqwist, projektledare Swedish Steel Prize, tel 08-454 57 82

För bilder, vänligen besök SSAB:s bildbank
Läs mer om Swedish Steel Prize på www.steelprize.com

Tillbehör

SSP-logo-rgb - Download