5
Nyhetsarkiv Nytt elektrogalvaniserat martensitiskt Docol stål för fordonsindustrin
14 mars 2016 13:30 CET

Nytt elektrogalvaniserat martensitiskt Docol stål för fordonsindustrin

Med den nya stålsorten Docol 1500 MZE erbjuder SSAB fordonstillverkare i hela världen ett nytt elektrogalvaniserat höghållfast stål för bilar. Docol 1500 MZE ultrahöghållfasta stål bidrar till förbättrad miljöprestanda genom att sänka vikten på fordonet. Den nya stålsorten passar för applikationer med krav på korrosionsskydd, energiabsorption och låg vikt.

Genom att tänja på gränserna för elektrogalvaniserat martensitiskt stål skapar SSAB nya möjligheter inom fordonssektorn.

“Under en lång följd av år har våra Docol martensitiska stålsorter bidragit till låg vikt och hållbarhet utan att kompromissa med prestandan”, säger Arnaud Guerendel, global direktör för fordonssegmentet på SSAB. “I takt med att kunskapen och medvetandet sprids upptäcker allt fler konstruktörer möjligheterna i vårt material. Vi får ständigt förfrågningar från olika företag om våra starkaste och mest höghållfasta stål.”

Docol 1500 MZE är ett kallvalsat, elektrogalvaniserat avancerat höghållfast stål som har utvecklats för tillämpningar i bilar med stränga krav på låg vikt och hög energiabsorption. Stålet lämpar sig väl för rullformning. Minsta brottgräns är 1500 N/mm² och den höga hållfastheten uppnås i tillverkningsprocessen, som består av en speciell värmebehandling i kombination med extremt hög kylningshastighet.

En typisk tillämpning för Docol 1500 MZE är tröskelförstärkningar.

”När vi utvecklar nya stålsorter har vi alltid våra kunders affär i fokus, vare sig vi utvecklar nya produkter eller justerar egenskaperna i våra stålsorter så att de passar specifika tillämpningar”, säger José Puente, global produktchef för fordonssegmentet på SSAB. “Det är den starka drivkraften bakom våra kontunerliga insatser inom forskning och utveckling.”

“Vi tar nya steg i utvecklingen av avancerade höghållfasta stål för fordonsindustrin”, fortsätter Puente. “Tillverkarna ropar efter lätta, starka material med bra miljöegenskaper, som också kan tillverkas till rimliga kostnader. Docol 1500 MZE är ett sådant material som öppnar upp nya möjligheter för biltillverkare.”

SSAB har åtagit sig att bidra till en mer hållbar och miljövänlig värld. Ett prioriterat område är att sänka vikten på bilar. Under nästa år kommer SSAB att lansera flera nya stålsorter speciellt för fordonsindustrin.

Ladda ner datablad

För ytterligare information, kontakta:
Marita Hane, Brand Manager Docol +46 243 722 43

Med intelligent design och materialval uppnår du både viktminskning och bättre säkerhet på ett kostnadseffektivt sätt. Docol avancerade höghållfasta stål från SSAB är speciellt utvecklade för bilindustrin.

För digitala bilder,
kontakta

marita.hane@ssab.com

SSAB är ett Norden- och USA-baserat stålföretag. SSAB erbjuder mervärdesprodukter och tjänster som har utvecklats i nära samarbete med företagets kunder för att skapa en starkare, lättare och mer hållbar värld. SSAB har anställda i över 50 länder. Idag har SSAB produktionsanläggningar i Sverige, Finland och USA. SSAB är börsnoterat på Nasdaq OMX Nordic Exchange i Stockholm och sekundärnoterat på Nasdaq OMX i Helsingfors. www.ssab.com.


Tillbehör

Car Cutaway A - Download

Sill reinforcement example - Download