5
Nyhetsarkiv Presskonferens den 4 april: koldioxid-fri stålindustri
00:00 CET

Presskonferens den 4 april: koldioxid-fri stålindustri

Gladast på presskonferensen den 4 april var Sveriges näringsminister Mikael Damberg. – Jag är mycket glad idag och jag välkomnar det här viktiga projektet, sade han på presskonferensen där SSAB, LKAB och Vattenfall presenterade sitt initiativ att försöka ta fram en koldioxid-fri stålproduktion

 

SSABs Martin Lindqvist inledde presskonferensen med att berätta om stålets roll i samhället och om SSAB:s vision och arbetet mot en hållbar värld. Nu presenterar SSAB ett nytt projekt där det långsiktiga målet är att minska koldioxidutsläppen till noll. 

Jan Moström, vd och koncernchef vid LKAB, som levererar järnmalm till SSAB, bekräftade från sin sida att de har samma mål och att de kommer att medverka i det här projektet. 

Vattenfalls vd och koncernchef Magnus Hall framhöll att det finns möjlighet att öka den CO2-neutrala elproduktionen i Sverige. Detta tillsammans med elbilar kommer att betyda mycket för att gå mot ett fossilfritt samhälle. 

– Vi är också glada att få delta i det här projektet, sade Magnus Hall som tror att den här tekniken kan bli intressant för resten av världen också.

Den nya processen går ut på att använda vätgas istället för kol vid reduktion av järnmalmen. Men det kommer ta lång tid, kanske 20-25 år, innan den här tekniken kan bli verklighet i industriell skala. En förstudie inleds nu och därefter kan ett pilotprojekt inledas och så småningom ska en demonstrationsanläggning byggas.

– Sverige har en unik chans att göra det här, med en modern stålindustri, tillgång till CO2-fri elektricitet och goda möjligheter till forskning, sade Martin Lindqvist.

Mikael Damberg sade att det var en stor dag och han hoppades att detta ska bli morgondagens teknologi och att det ska leda till en svensk stålindustri med bättre konkurrenskraft. Han pekade också på möjligheten att det här skulle utvidgas till ett europeiskt projekt, även om Sverige nu ”tagit ledningen”.

– Sverige kan bli världsledande i en mer hållbar stålproduktion, sade Damberg.