5
Nyhetsarkiv SSAB lanserar ett nytt och förbättrat utbud av Strenx 1100 MC
12 april 2016 08:00 CET Strenx 1100 MC

SSAB lanserar ett nytt och förbättrat utbud av Strenx 1100 MC

Den ultrahöghållfasta tunnplåten StrenxTM 1100 MC uppfyller alla kraven som ställs av avancerade lyftutrustningsproducenter.

SSAB är den första tillverkaren som lanserar en tunnplåt med en sträckgräns på 1 100 MPa, vilket tillåter utveckling av nya, innovativa designlösningar. Den nya generationens Strenx 1100 MC har förbättrade produktegenskaper och finns nu tillgänglig i tjocklekar  mellan 38 mm.

Stål för starka, lättare, kostnadseffektivare och mer attraktiva krandesigner

Strenx 1100 MC ger krantillverkare nya möjligheter att designa teleskopbommar eller ledade bommar som är lättare, ger högre prestanda och är mer kostnadseffektiva för kranförarna än de som finns på marknaden idag.

Strenx 1100 MC noggrant kontrollerade egenskaper, förbättrade töjningsvärden, slagseghet och verkstadsegenskaper garanterar en säker överföring från de vanliga sträckgränsnivåerna på 900 MPa till en sträckgräns på 1 100 MPa. Tillverkarna kan vara säkra på att den färdiga kranen kommer att fungera bättre och vara mer kostnadseffektiv än tidigare versioner.

Strenx 1100 MC levereras nu även med en exceptionellt hög ytkvalitet. En slät yta förbättrar stålets utmattningshållfasthet. Strenx 1100 MC-stålet minskar även antalet timmar som krävs  för målnin, förbättrar det visuella utseendet och gör det enklare att hålla utrustningen ren.

Garanterade toleranser

Precis som alla andra stålkvaliteter från SSAB tillverkas Strenx 1100 MC av ett exceptionellt rent stål. Produktionen granskas vid flera tillfällen under tillverkningsprocessen för att garantera att stålet uppfyller de rigorösa kvalitetskraven för mekaniska egenskaper och dimensioner.

Vid utformning av ett tunnare stål blir tjocklekstoleransen otroligt viktig. Strenx 1100 MC garanteras ha en avsevärt snävare tjocklekstolerans jämfört med standarden EN 10 051.

Tjockleksnoggrannheten är viktig för att göra pålitliga beräkningar när det gäller kranbommens styrka och böjningsgrad, särskilt för det snäva slutgiltiga bomsegmentet där det tunnaste stålet används. Den exakta tjockleken  är också viktig för att beräkna kranens totalvikt och för att fastställa tröghetskrafterna som skapas när kranen flyttas och roteras.

Tack vare de avancerade nivelleringsmetoderna som används av SSAB har Strenx 1100 MC en planhetsgaranti på 3 mm/m för anpassade plåtar .

SSAB stödjer uppgraderingar

SSAB hjälper regelbundet sina kunder med gemensamma stålutvecklingsprojekt och med produktionsmetoder, materialval, tekniska beräkningar och verkstadsrekommendationer.

För information om hur du bäst använder Strenx 1100 MCs prestandaegenskaper, kontakta:

Panu Pitkänen,

Chef för konstruktionsprodukter på SSAB Structural Steels.

SSAB Special Steels

Tel. +358 20 592 9324

Bilder finns på SSABs mediabank