5
Nyhetsarkiv SSAB är med och utvecklar en energibesparande skeppningskedja med låga utsläpp i Bottenviken
30 juni 2017 10:00 CET Hållbarhet

SSAB är med och utvecklar en energibesparande skeppningskedja med låga utsläpp i Bottenviken

SSAB deltar i projektet Bothnia Bulk som delvis finansieras av EU. Projektet uppdaterar den nuvarande skeppningskedjan mellan hamnarna i Luleå, Oxelösund och Brahestad. Målet är att utveckla en energibesparande skeppningskedja med låga utsläpp för torrbulksfrakt året om. Projektet hjälper till att optimera råvarulogistiken på ett miljövänligt sätt och att höja dess effektivitet och minska logistikkostnaderna. 

Det medverkande transportföretaget investerar i två nya fartyg som lämpar sig för frakt av torrbulk och som drivs med flytande naturgas (LNG).  För Brahestads del har projektet undersökt bland annat utveckling av hamnens infrastruktur samt lösningar för hantering och förvaring av den LNG som ska användas som bränsle för fartygen.

Bothnia Bulk är en del av EU-projektet Havens motorvägar.

Tillbehör

Bothnia Bulk map websites - Download

en cef - Download