5
Nyhetsarkiv Ruukkis stålstomme blir Finlands sjätte längsta bro
7 september 2017 09:00 CET Ruukki Construction, Ruukki Construction

Ruukkis stålstomme blir Finlands sjätte längsta bro

SSABs dotterbolag Ruukki Construction levererar de bärande stålkonstruktionerna för bron över Jännevirta på gränsen mellan Kuopio och Siilinjärvi. Ruukki monterar även konstruktionerna. Bron över Jännevirta är 560 meter lång och 15 meter bred och den sjätte längsta bron i Finland. Stålet i de bärande stålkonstruktionerna som Ruukki tillverkat kommer från SSAB.

Foto: Jetro Matilainen

”Brons storlek gör att stålkonstruktionerna är stora och krävande, både att tillverka och att montera. Ruukki har erfarenhet av liknande projekt. I Finland har vi tillverkat och monterat stålkonstruktioner bland annat för Tähtiniemi bro i Heinola, Replotbron och Isohaara bro. Även i Sverige finns exempel på Ruukkis expertis och kompetens inom brobygge: Ruukki har levererat stora samverkansbroar, såsom Motala och Hudälven”, konstaterar Ruukkis business director Heikki Wilén.

Ansvarig för byggandet av bron över Jännevirta är Kreate Oy och beställare är Trafikverket. Brobygget påbörjades i oktober 2016.

Tillverkningen av brons stålkonstruktioner startade i januari 2017. Monteringsarbetet på bygget påbörjades i april 2017 och kommer att vara färdigt vid årsskiftet. Ytbehandlingen kommer enligt tidtabell vara klar sommaren 2018.

De bärande stålkonstruktionerna som levereras av Ruukki, totalt 2 430 ton, tillverkas i fabriken i Ylivieska. Den är specialiserad på tillverkning och montering av stora stålkonstruktioner för broar och byggen. Bron över Jännevirta står klar senast i slutet av år 2018.

Mer information vänligen kontakta: Heikki Wilén, business director, Ruukki Construction. tel. +358 500 260 570, heikki.wilen@ruukki.com 

Tillbehör

JännevirtabridgeJetroMatilainen - Download