Customer story

Lättare och starkare containrar maximerar nyttolasten

ZPUH JK Milosz Kiedrowski är en containertillverkare i norra Polen. Sedan 2001 har företaget haft ett nära samarbete med det svenska företaget ILAB Container AB och därmed öppnat upp den skandinaviska marknaden. År 2008, när JK startade sin produktion av lågviktscontainrar i höghållfast stål, behövde företaget en ny stålleverantör. Det uppenbara valet för JK var SSAB.

JK:s produktionsanläggningar ligger i mitten av ett stilla landskap i norra Polen. I fem stora och moderna hallar blir sex meter långa stålplåtar från SSAB till lågviktscontainrar genom en process som innefattar skärning, bockning, svetsning, blästring och lackering. Därefter transporteras de över Östersjön till Skandinavien, där de i huvudsak används för uppsamling, transport och återvinning av avfallsmaterial.

Redan från första början hade JK:s ledning klart för sig att stålet måste komma från SSAB tack vare dess överlägsna kvalitet och på grund av att majoriteten av kunderna i Skandinavien förväntar sig att containrarna är tillverkade i SSAB-stål.

”Plåtarna är tunnare och väger mindre. Vi använder nästan 100 % av plåtarna och därmed kan vi hålla priset på samma nivå som för en standardcontainer.”

Milosz Kiedrowski, Ägare JK Polen

De första utmaningarna vid samarbetet mellan ILAB och JK handlade om att förstå det nya materialet, utnyttja alla fördelar och bygga containrarna på rätt sätt. Specialister från SSAB fanns på plats och gav ypperlig support och hjälp.

De huvudsakliga stålkvaliteterna som JK köper från SSAB är Strenx 700 CR, Strenx 700 MC, Hardox 400 samt Hardox 450. För att kunna hantera de nya stålkvaliteterna har JK köpt toppmoderna maskiner för skärning och bockning, plus nya svetsbilar. Vissa av dessa bilar är halvautomatiska.

Kunder i Skandinavien insåg snabbt fördelarna med de nya containrarna. De är lättare och har högre hållfasthet än övriga märken och klarar upp till ett ton mer per last. Tillsammans med en mer strömlinjeformad form blir det möjligt att spara in cirka 14 % på bränslet under transport. Lönsamheten blir därmed både miljömässig och ekonomisk.

90 % av alla containrar som tillverkas av JK för den skandinaviska marknaden är lågviktscontainrar i höghållfast stål från SSAB. Det polska företaget är också en medlem av två av SSAB:s kundprogram: Hardox® In My Body samt My Inner Strenx®.

För JK hade det viktiga alltid varit att sälja nya lätta containrar till samma pris som de tyngre traditionella modellerna. Det fungerade mycket väl: det höghållfasta stålet är något dyrare men å andra sidan krävs mindre stål för att bygga en container och produktionsprocessen kan förenklas.

Milosz Kiedrowski är CEO och ägare. Han hade arbetat i företaget i fem år när hans far, Janusz Kiedrowski, som startade företaget år 1988, hastigt avled år 2016. Efter det tragiska frånfället blev han tvungen att ta över ledningen för företaget omedelbart.

Han har klarat uppgiften galant. Produktionen har ökat från 11 000 containrar år 2015 till 15 500 år 2017. Men det är fortfarande svårt att klara efterfrågan från kunderna i Polen och andra länder.

Om ZPUH JK Milosz Kiedrowski

  • CEO och ägare: Milosz Kiedrowski
  • Företagets plats: Byslaw, norra Polen
  • Antal anställda: 580
  • Omsättning 2017: 36 miljoner EUR (150 milj. PLN)
  • Huvudprodukter: Containrar i olika storlekar. 90 procent av alla stora containrar är lågviktscontainrar tillverkade i höghållfast stål från SSAB.

www.jk.com.pl

 

Huvudsakliga SSAB-stålkvaliteter:

Kontakta oss

Oavsett var du befinner dig, har vi lokal support som kan svara på dina frågor.

Prenumerera på nyhetsbrev

Besök vårt prenumerationscenter för att hantera dina prenumerationer på SSABs nyhetsbrev

Missa inte detta

Strenx® 

Strenx® konstruktionsstål kan göra dina produkter starkare, lättare, säkrare och därmed mer hållbara och konkurrenskraftiga.

My Inner Strenx®

My Inner Strenx® är ett program för producenter som vill tillverka bästa möjliga produkter med Strenx® performance steel.

Hardox® slitplåt

Hardox® slitplåt är världens främsta slit stål. Hardox® är hårt tvärs igenom, från ytan ner till kärnan, och ger längre livslängd och högre produktivitet i de mest utmanande miljöer.

Hardox® In My Body

Titta efter dekaler med Hardox® in My Body om du vill ha konstruktioner som är hårda, sega, kostnadseffektiva och tillverkade av äkta Hardox® slitplåt.

Relaterade artiklar

dec 20 2018

Olofsfors optimerar kvalitet, hållbarhet och produktion med stål från SSAB

Sedan det svenska företaget Olofsfors flyttade tillverkningen av ECO-Tracks – band för skogsmaskiner – till sin egen anläggning har produktionsprocessen också optimerats. Detta innebär mindre mängder restmaterial och förbättrad hållbarhet. Larvbandens sidostöd är tillverkade i SSAB Boron 27-stål.

5