5
Nyhetsarkiv Försäljning av Ruukki Constructions verksamhet i Ryssland slutförd
15 november 2018 08:00 CET Ruukki Construction

Försäljning av Ruukki Constructions verksamhet i Ryssland slutförd

SSAB har, som kommunicerades i juli, ingått avtal om att sälja Ruukki Constructions verksamhet i Ryssland (OOO Ruukki Rus) till det ryska bolaget OAO Salavatneftemash. Försäljningen är nu godkänd av ryska konkurrensmyndigheten och har därmed slutförts. Försäljningen gäller inte rättigheterna till Ruukkis varumärke.

Köpare är det ryska företaget OAO Salavatneftemash. Ruukki Constructions verksamhet i Ryssland, som nu avyttras, omsatte cirka 400 miljoner kronor under 2017. Produktionsanläggningarna som ingår i transaktionen finns i Obninsk och Balabanova i Kalugaregionen. Ruukki Constructions totala omsättning som uppgick till cirka 5,8 miljarder kronor under 2017.

- Vi kan nu fokusera på att öka marknadsandelen på våra huvudmarknader – Norden, Baltikum och östra Europa. Vår strategi är att åstadkomma lönsam tillväxt i vår produktaffär, det vill säga Residential Roofing och Building Components. För projektaffären, Building Systems, ska vi förbättra lönsamheten genom att utveckla projekt- och produktportföljen. Den ryska verksamheten är helt självständig och transaktionen har således ingen påverkan på vår verksamhet i övriga länder, säger Sami Eronen, vd för Ruukki Construction.

Den ryska delen av verksamheten har cirka 630 anställda. De cirka 45 medarbetare som arbetar i verksamheten inom takprodukter omfattas inte av transaktionen. Ruukki Construction hade före transaktionen totalt cirka 2 500 anställda.

Den förväntade reaförlusten om 213 Mkr, till följd av avyttringen, redovisades i rapporten för det tredje kvartalet 2018 som jämförelsestörande poster. Slutförandet av transaktionen har inte förändrat det beloppet i någon större utsträckning.

För mer information, vänligen kontakta:
Sami Eronen, President, Ruukki Construction,
sami.eronen@ruukki.com, tel. +358 40 557 8839