5
Nyhetsarkiv Nya Hardox® 500 Tuf slitstål hjälper skoptillverkaren Winkelbauer att sätta hårt mot hårt
1 mars 2019 10:18 CET Hardox, Hardox 500Tuf, Michael Winkelbauer

Nya Hardox® 500 Tuf slitstål hjälper skoptillverkaren Winkelbauer att sätta hårt mot hårt

Winkelbauer GmbH i Österrike är en ledande leverantör av högpresterande skopor och annan utrustning för den europeiska marknaden. Företaget började tidigt använda sig av SSABs nya slitstarka stålsort Hardox® 500 Tuf. Genom att uppgradera till det materialet kan Winkelbauers kunder lasta mer och förlänga livslängden på sin utrustning.

Hardox® 500 Tuf är ett slittåligt AR (abrasion resistant) stål som passar perfekt för de högpresterande skopor som Winkelbauer tillverkar. Hardox® 500 Tuf är den första slitplåten med hårdheten 500 Brinell (HB) som har egenskaper jämförbara med konstruktionsstål. Det ger hög hållfasthet, extrem hårdhet och garanterad seghet i en och samma slitplåt. Materialet erbjuder 70–100 procent längre livslängd än konventionellt AR-stål med 400 HB, och det har bättre skydd mot bucklor.

-Vi talar nu om för våra kunder att de har två gynnsamma alternativ: använda Hardox® 500 Tuf för att göra skopan lättare, och få samma livslängd som du är van vid med en Winkelbauer-skopa. Eller använda Hardox® 500 Tuf med samma dimensioner som tidigare för att få avsevärt längre livslängd och minskade kostnader tack vare längre serviceintervaller, säger Winkelbauers VD Michael Winkelbauer.

Tre skopor i stället för fyra

Genom att använda en tunnare dimension av Hardox® 500 Tuf har den nya generationen av Winkelbauers kraftfulla lastskopor 10–16 procent lägre tjänstevikt med samma livslängd som den förra generationen. Det gör att lastvolymen kan öka med 6–10 procent vid samma totalvikt. För att uppfylla en speciell kunds önskemål konstruerade Winkelbauer en skopa som gör att operatören kan fylla en lastbil till den maximala kapaciteten på 24 ton med bara tre skoplaster. Det sparar 25 procent av den tid som krävs för en lastningscykel, och operatören vet att tre fulla skopor räcker.

Hårt och segt, även i kyla

Hardox 500® Tuf kombinerar de bästa egenskaperna i stålsorterna Hardox® 450 och Hardox® 500. Hardox 500 Tuf har en garanterad slagenergi på 27 J vid -20 °C och för 20 mm plåt ett typiskt värde på 45 J vid -40 °C. Det har också ett ovanligt smalt hårdhetsintervall på HBW 475–505. Den beräknade relativa livslängden för Hardox® 500 Tuf är 85–100 procent längre än för Hardox® 400 enligt beräkningar med WearCalc och TippCalc, baserat på glidande slitage från granit.

Snabbspår till produktion

Winkelbauer är imponerade, inte bara av kvaliteten på den nya stålsorten, utan även av SSABs orubbliga engagemang inom support och driftsäkerhet.

-I allmänhet skulle vi behöva en tidsram på 1–2 år för ett konventionellt test av nya material. Den tiden har vi inte, och det är anledningen till att vi behöver en partner som vi kan lita på. Den service vi har fått från SSABs medarbetare ända från första början är alldeles unik, och den kvalitetsnivån hittar man inte i några konkurrerande produkter på marknaden. När SSAB lanserar ett material, vet vi att det håller vad det lovar, säger Michael Winkelbauer.

Verkstadsvänligt

Hardox® 500 Tuf kan svetsas och bearbetas med samma slags utrustning som används för andra Hardox®-stålsorter. Rekommendationerna om bockbarhet är desamma som för Hardox® 450.

-Innan det gick i produktion experimenterade vi naturligtvis med materialet och testade svetsegenskaperna. Eftersom det är viktigt att minska svetsarna för att minimera produktionskostnaderna och få bättre prestanda, har vi analyserat slitmönstren och modifierat utformningen och konstruktionen av våra skopor för att få mesta möjliga nytta av de mekaniska egenskaper som Hardox® 500 Tuf erbjuder, säger Michael Winkelbauer.

Få rådgivning om uppgradering

För att bekanta dig med Hardox® 500 Tuf och få reda på vad stålet kan göra för din utrustning, titta in i SSABs monter 439 i hall A6 Bauma. För mer information om SSABs närvaro på Bauma besök www.ssab.com.

Michael Winkelbauer är den tredje generationen i ledningen av familjeföretaget Winkelbauer GmbH. (©Winkelbauer).

Med den nydesignade slitstarka lastskopan av Hardox® 500 Tuf kan 24 ton material lastas med bara Märthätre skopor utan att överskrida den totala skopvikt som tillverkaren specificerat. (©Winkelbauer).

För mer information om Hardox® 500 Tuf kontakta: 

Ursula Egenhofer 

Brand Manager Hardox® slitplåt, SSAB Special Steels, ursula.egenhofer@ssab.com 

Telefon: +1 412 203-1620 

Mobil: +1 412 680-0080 

SSAB är ett Norden- och USA-baserat stålföretag. SSAB erbjuder mervärdesprodukter och tjänster som har utvecklats i nära samarbete med företagets kunder för att skapa en starkare, lättare och mer hållbar värld. SSAB har anställda i över 50 länder. SSAB har produktionsanläggningar i Sverige, Finland och USA. SSAB är börsnoterat på Nasdaq Stockholm och sekundärnoterat på Nasdaq Helsingfors. www.ssab.com.

Följ Hardox® slitplåt på sociala medier: Facebook, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Tillbehör

Lastskopan av Hardox® 500 Tuf - Download

Michael Winkelbauer - Download